Skip to content

Varig Orkla Forsikring gir støtte til ny brannpumpe på Leksa


Foto: Orkland Kommune

Leksa er den eneste grenda i Orkland som ikke kan nås med brannbil innen rimelig tid. Nå har øyfolket fått en kjærkommen gave.

Det var under en befaring i fjor sommer at det ble avdekket at brannmannskapene ikke lenger fikk start på den gamle brannpumpa på øya Leksa i Orkland.
Brannpumpa har utgjort en sentral del av brannberedskapen på øya, som huser 15 fastboende og mange fritidsboliger.
Øyfolket har organisert beredskapen selv, med støtte fra blant annet tidligere Agdenes kommune. De har også bygd en branngarasje på dugnad, plassert ved grendehuset.

Bedre beredskap

Da det ble klart at den gamle brannpumpa ikke lenger fungerte, bestemte mannskapene i brann og redning Orkland, med brannsjef Leif–Harald Bremnes i spissen, at noe måtte gjøres.

– Vi bestemte oss der og da for å bidra til å bedre beredskapen på øya, forteller Bremnes.

Brannsjefen påpeker at bedre beredskap på Leksa handler om mer enn kun å gjøre beboerne på øya selvhjulpne dersom det skulle oppstå brann. Det er nemlig ikke ferjeberedskap på sambandet mellom Værnes og Leksa.

– Leksa er med andre ord den eneste grenda i Orkland som ikke kan nås med brannbil innen rimelig tid. Dermed er det en fordel også for brannmannskaper på fastlandet at det er noe utstyr tilgjengelig på øya, i tilfelle mannskapene våre må komme seg dit med båt eller helikopter, sier Bremnes.

Lokale bidragsytere

Derfor tok brann og redning Orkland initiativ til et spleiselag, og inviterte lokale næringslivsaktører til å bidra. Det resulterte i økonomisk støtte fra Varig Orkla forsikring, Orkla sparebank og Sparebank1 SMN, som støttet tiltaket med 25 000 kroner hver.

Pengene ble brukt til å kjøpe en ny brannpumpe. Brann og redning Orkland stilte også en tilhenger til disposisjon med annet brannutstyr.

– Gutta ved Slottet brannstasjon, som er nærmeste brannstasjon på fastlandet, vil dessuten bistå med en årlig brannøvelse på Leksa der utstyr testes og øves med. Det er også de driftige karene ved Slottet brannstasjon som har bygd opp den nye beredskapstilhengeren, opplyser Bremnes.

Overlevert til øyfolket

Lørdag ble den nye brannpumpa behørig overlevert til øyfolket, som var svært takknemlige for bidraget. Brannsjef Bremnes og kommunalsjef for samfunn i Orkland, Lavrans Skuterud, var blant dem som deltok på begivenheten. Utenfor grendehuset på Leksa ble det foretatt en demonstrasjon av den nye brannpumpa, slik at alt utstyret skal fungere optimalt – dersom en ulykke skulle inntreffe. Brannsjef Bremnes er glad for støtten som initiativet har fått.

– Her har gode krefter funnet hverandre for å bedre tryggheten i et lokalsamfunn, sier brannsjefen.

– Flott tiltak

Inge Leksen er en av de 15 fastboende på Leksa. Han er født og oppvokst på øya, og tok over hjemgården i 1980. Leksen sier det er betryggende å vite at nødvendig utstyr er på plass dersom det skulle oppstå en brann.

– Jeg tror nok at alle føler på en stor trygghet ved å få på plass en ny brannpumpe. Vi håper selvfølgelig at vi ikke skal få bruk for den, men skulle det skje, så har vi i hvert fall en mulighet til å begrense skaden. Så dette er et flott tiltak, sier Leksen.

Han var blant dem som hadde møtt opp ved grendehuset lørdag for å få en innføring i bruk av det nye brannutstyret.

– Det er frivillig beredskap på øya, og alle som er til stede må rykke ut ved behov, sier Leksen.

 

Kilde: Orkland Kommune
Link til opprinnelig artikkel: https://www.orkland.kommune.no/da-brannpumpa-paa-oeya-gikk-dukken-ble-det-satt-i-gang-spleiselag-paa-flekken-gode-krefter-har-funnet-hverandre.6534779-507025.html?fbclid=IwAR1jQ9mYvUj89nFtAQEG331jLi052Q3FDnONZ2C_GIYSTdJAsBg4uE9Alm8 

Back To Top