Cyberforsikring, trenger vi det?
Å sikre bedriften mot dataangrep kan være like viktig som å forsikre seg mot brann.
Har du tenkt over om konsekvensene av et cyberangrep kan være større enn en brannskade for bedriften din? For alle bedrifter som er på nett er dataangrep en reell trussel. Økt digitalisering er en nøkkel for verdiskapning og innovasjon, men vi blir også mer sårbare for dataangrep.
Annenhver bedrift har opplevd dataangrep.
Selv om dataangrep blir stadig mer vanlig og avansert, tenker mange bedriftsledere fortsatt at det ikke er noe som kan skje dem. Hvis det gjelder deg og din bedrift, håper vi du vil tenke gjennom det på nytt.
Ikke alle dataangrep blir kjent i media, men i desember ble flere store norske selskaper rammet av datagrep, blant dem Nortura, Nordic Choice, Norsvin og Amedia.
Over halvparten av bedriftene har vært utsatt for cyberangrep viser rapporten «Trusler og trender» fra Norsk senter for informasjonssikring. Hacking, utpressingsvirus, phishing, sabotasje og spionasje, eller rett og slett personopplysninger på avveie, treffer norske bedrifter hver dag, og koster store summer .
Sparsomt med IT-ressurser og datasikringskompetanse.
Det er langt fra alle bedrifter som har egne IT-ansatte, og det er klart at den daglige driften har mer fokus enn trusler om cyberkriminalitet og dataangrep. Men vet du hvordan du skal løse problemet hvis dere blir tappet for sensitiv informasjon, eller du mister tilgang til datasystemene i bedriften? Det er gjerne dette som er problemet. Folk flest har ikke nok kompetanse og kunnskap om IT-trusler.
Det er da en cyberforsikring kan hjelpe. Du får umiddelbar hjelp fra IT-eksperter, dekket økonomiske tap og hjelp til å forebygge angrep.
Slik fungerer et løsepengevirus.
Et løsepengevirus er et datavirus du kan få ved for eksempel å åpne lenker eller vedlegg i e-poster. Disse virusene kan gå til angrep med en gang, men det kan også ta årevis før de åpner seg. Med andre ord kan datasystemet være under angrep uten at du vet om det.
I verste fall fører slike angrep til at dataene dine blir utilgjengelige for deg ved at de krypteres. Bedriften din kan bli totalt lammet av et slikt virus, og for å få tilgang til dataene igjen, blir du truet til å betale løsepenger.
10 tips mot cyberangrep.
- Ta innover deg at bedriften kan bli et mål for dataangrep, når som helst.
- Oppgrader programvare og maskinvare jevnlig.
- Sørg for å installere sikkerhetsoppdateringer så fort du kan, særlig på operativsystemet.
- Ikke la brukere være administratorer på maskiner og utstyr.
- Blokker ikke-autorisert programvare.
- Sørg for å ha backup av alle verdifulle data.
- Bruk tofaktor-autentisering der det er mulig. Der du fortsatt må bruke passord, ikke bruk samme passord flere steder.
- Vær klar over at den enkleste veien inn er via mennesker. Gjør dine ansatte oppmerksomme på hva de bør gjøre/ikke gjøre.
- Bruk antivirus.
- Vær oppmerksom på hva du kobler til datamaskinen, dataangrep kan komme via minnepinner, disker, til og med via mobilen.
Kilde: Frende Forsikring