Skip to content

Nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen

Kan skape forvirring og farlige situasjoner
Nå gjelder nye fartsregler for fritidsbåter på sjøen, men mange skilt er ikke byttet ut enda. Dette kan skape forvirring og farlige situasjoner. Det er båtførers ansvar å vite hvilken grense som gjelder der de ferdes. Du må altså selv vite om farten på skiltet er den gjeldende grensen.

Båtfart-appen gjør det enklere å følge fartsgrensen til sjøs
Her kan du laste ned appen som gir deg oversikt over de nye fartsgrensene, og varsler deg om du kjører for fort. (Vær obs på at appen ikke skal brukes som navigasjonsmiddel).  https://www.kystverket.no/sjovegen/batfart/ 

Se øvrig informasjon og flere hjelpemidler på Kystverkets sider.

Mange stoler ikke på andre båtførere 
En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 1 av 3 ikke stoler på førerevnene til andre de møter på sjøen.

– Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt, og denne fartsforvirringen bidrar, sier Edmond Wold Gaulen fagsjef på båt i Frende Forsikring.

Dette kommer på toppen av en sommer hvor mange velger båtferie i hjemlandet, fremfor passkaos og køer på flyplasser i utlandet.

– Vi vet også at mange har kjøpt båt under pandemien, slik at det er en betydelig mengde urutinerte førere der ute, sier fagsjefen.

Tenk sikkerhet når du er ute i fritidsbåt
– Vis sjøvett når du ferdes på sjøen. Bruk flytevest, ha oppdaterte sjøkart, avpass farten og unngå rusmidler. Sørg for at det blir flotte og trygge opplevelser både for deg selv, dem du har med i båten og andre som ferdes på og ved sjøen, oppfordrer kystdirektør Einar Vik Arset.

 

 

Kilde: Frende Forsikring, Kystverket

Back To Top