Skip to content

Slik unngår du lynskader

Elektriske artikler som TV pg PC er ekstra utsatt når lynet slår ned. Heldigvis er det kun små grep som skal til for å sikre eiendelene dine når det smeller. Hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet bør du trekke ut kontakter som står i støpsler, både hjemme og på hytta.

Har du innboforsikring?

 


Hva er de typiske lynskadene?

Brannskader er det vi ser mest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. I tillegg til PCer, TVer, mobiler som er tilkoblet lader så ser vi også mye god mat som går i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere.

Hus og bygninger kan også ta skade etter lynnedslag. Det er heldigvis sjelden at vi ser personskade etter lynnedslag her til lands, men vi oppfordrer alle til å ta forhåndsregler ved uvær. Følg med på værmeldingen, ikke dra ut på fjelltur/topptur eller andre utsatte områder når det er spådd lyn.

Tips!

Dette gjør du når det lyner.

 • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
  Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedsslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
 • Trekk ut kontakten
  Hvis du ikke har overspenningsvern – trekk ut støpsler fra stikkontaktene på elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk
  Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke ekstern lader og datatrafikk på mobilen.
 • Ikke bruk paraply og fiskestang
  Husk at disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget å lede lynet.
 • Ikke bad når det lyner
  Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset så det anbefales heller ikke å bade i badekar.
 • Det er tryggere i bilen enn ute
  Årsaken er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Bruk mobiltelefon
  Du kan fint bruke mobiltelefon (som ikke står til lading) mens det lyner, men ikke bruk fasttelefon.

 

Forsikring og lynskader

 

 

Kilde: Frende Forsikring. 

Back To Top