Skip to content

Så lite koster det å forsikre bunaden din

 

Å forsikre en bunad verdt 40 000 kroner koster ca 30 kroner i måneden. Det er tilsvarende en krone-is! I året snakker vi 360 kroner. Dette er veldig lite sett opp mot kostnaden for en eventuell skade, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

En god forsikring dekker alle typer bunadsskader, tyveri og gjelder over hele verden.

-Alle som tar frem bunaden før høysesongen med konfirmasjoner, 17. mai, bryllup og dåp bør vurdere forsikring, sier Øren.

 

Se bunadsforsikring her

 

 

Kan andre forsikringer dekke bunaden?

Bunaden bør forsikres særskilt. Mange tror nok at den er dekket gjennom andre forsikringer, men det er en sannhet med modifikasjoner.

– Både innboforsikring og reiseforsikring omfatter bunaden, men dekningene her kommer normalt sett med noen forbehold, både når det gjelder forsikringssum og hvilke skader som dekkes, sier Øren.

– På en reiseforsikring dekkes for eksempel normalt sett ikke skader som er forårsaket av deg selv. For å være helt sikker på at verdien er forsikret i sin helhet, og for alle plutselige skader når bunaden er i bruk ute på 17. mai, bør du ha en egen forsikring for den. Du har gjerne spart lenge for å få råd til bunaden. Da er det dumt om du ikke kan bruke den uten å være bekymret for skader, sier Frende sin produktsjef.

Du kan kjøpe bunadsforsikring, dersom du har andre forsikringer hos oss.

 

De mest vanlige bunadsskadene

Tall fra Norsk Flid Husfliden viser at det finnes rundt 2,5 millioner bunader i norske hjem. Hvert år opplever de enorm pågang fra bunadsinteresserte nordmenn.

Skadene som oftest oppstår er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Eller skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann.

 

Slik behandler du bunaden din 

  • Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
  • Lever bunaden til rens ved behov.
  • Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
  • Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
  • Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
  • Putt cedertrekuler i klesskapet eller bunadsbunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
  • Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.

 

Kilde: Frende Forsikring, Norsk Flid Husfliden

Back To Top